Nestorinranta sijaitsee Saimaan sydämessä Puumalassa

Puumalaa on sanottu Saimaan Gibraltariksi, koska kaikkien veneiden ja laivojen on kuljettava sen kautta, jos mielivät päästä eteläiseltä Saimaalta pohjoisille vesille ja päinvastoin.

Nestorinranta sijaitsee Puumalan saaristossa sen viimeisessä ja isoimmassa saaressa Lintusalossa. Tänne johtaa kaunis 20 km pitkä saaristotie, joka kulkee 11 saaren läpi. Matkalla on siltoja, pengerteitä ja Hätinvirran lossi. Tie peruskorjattiin 2020.

Lintusalon pohjoispuolella on yksi Saimaan selistä, Lietvesi, ja eteläpuolella ovat Suur-Saimaan selät. Lietveden ja Suur-Saimaan yhdistää lännessä Vetojako, jonka pohjoispäässä Lintusalon länsirannalla on Nestorinranta. Vetojaolla kulkee yksi Saimaan syväväylistä ja kovimmista virroista, jonka yli ei talvella pääse. Väylältä on merimerkit Nestorinrantaan.

Jääkauden jälkiä Lintusalossa

Kun jäät sulivat 11 000 vuotta sitten, Lintusalo oli pääosin veden alla. Kartan tummanruskeat alueet olivat maan päällä. Maastossa näkyy jääkauden jättämiä jälkiä.

Vanhojapoikia viiksekkäitä

Juha Vainion laulun ”Vanhoja poikia viiksekkäitä” tarina on Lintusalosta.

Nestorin ja norpan patsaat

Nestorinrannassa pyörälauttojen laiturin kupeessa istuu kivellä Nestorin pronssipatsas soittamassa viulua pronssiselle saimaannorpalle. Patsaan on veistänyt nuori lahjakas kuvanveistäjä Adil Alijev. Alijev kuuluu moskovalaiseen kuurojen taiteilijoiden Hefaistos-ryhmään. Alijev teki patsaan Nestorin nuoruuden kuvan perusteella. Patsas paljastettiin 13.7.2019.

Lahjakas kansankuvaaja löytyi Lintusalosta

Vuonna 2019 Lintusalosta löytyi yllättäen 1900-luvun alkupuolella elänyt lahjakas valokuvaaja Leo Montonen, jota on verrattu I.K. Inhaan. Lue lisää Mikkelin valokuvakeskuksen sivuilta.

Nestorinrannan tarina

Nestorinranta toimii entisellä pientilalla, Matin kotipaikalla. Kuva talostamme 40 vuotta sitten. Etualalla Matti Viialaisen isä Ville Viialainen.