Nestorinranta sijaitsee Saimaan sydämessä Puumalassa

Puumalaa on sanottu Saimaan Gibraltariksi, koska kaikkien veneiden ja laivojen on kuljettava sen kautta, jos mielivät päästä eteläiseltä Saimaalta pohjoisille vesille ja päinvastoin.

Nestorinranta sijaitsee Puumalan saaristossa sen viimeisessä ja isoimmassa saaressa Lintusalossa. Tänne johtaa kaunis 20 km pitkä saaristotie, joka kulkee 11 saaren läpi. Matkalla on siltoja, pengerteitä ja Hätinvirran lossi. Tie peruskorjattiin 2020.

Lintusalon pohjoispuolella on yksi Saimaan selistä, Lietvesi, ja eteläpuolella ovat Suur-Saimaan selät. Lietveden ja Suur-Saimaan yhdistää lännessä Vetojako, jonka pohjoispäässä Lintusalon länsirannalla on Nestorinranta. Vetojaolla kulkee yksi Saimaan syväväylistä ja kovimmista virroista, jonka yli ei talvella pääse. Väylältä on merimerkit Nestorinrantaan.

Vanhojapoikia viik- sekkäitä

 

 

 

Juha Vainion laulun ”Vanhojapoikia viiksekkäitä” tarina on Lintusalosta.

Nestorinrannan tarina ja vastuullisuus

 

 

 

Nestorinranta toimii entisellä pientilalla, Matin kotipaikalla. Kuva talostamme 40 vuotta sitten. Etualalla Matti Viialaisen isä Ville Viialainen.

Nestorin ja norpan patsaat

Nestorinrannassa pyörälauttojen laiturin kupeessa istuu kivellä Nestorin pronssipatsas soittamassa viulua pronssiselle saimaannorpalle.

Patsaat on veistänyt nuori lahjakas kuvanveistäjä Adil Alijev. Alijev kuuluu moskovalaiseen kuurojen taiteilijoiden Hefaistos-ryhmään.

Alijev teki Nestorin taakse pienen pronssisammakon, koska venäläisen uskomuksen mukaan patsaassa pitää olla joku kohta, jota silittämällä tulee rikkaaksi. Tässä patsaassa se kohta on tuo sammakko.

Alijev teki patsaat Nestorin nuoruuden kuvan perusteella viimeisenä opiskeluvuotenaan. Patsas paljastettiin 13.7.2019.

Jääkauden jälkiä Lintusalossa

 

 

 

Kun jäät sulivat 11 000 vuotta sitten, Lintusalo oli pääosin veden alla. Kartan tummanruskeat alueet olivat maan päällä. Maastossa näkyy jääkauden jättämiä jälkiä.

Lahjakas kansan- kuvaaja löytyi Lintusalosta

 

 

 

Vuonna 2019 Lintusalosta löytyi yllättäen 1900-luvun alkupuolella elänyt lahjakas valokuvaaja Leo Montonen, jota on verrattu I.K. Inhaan. Mikkelin valokuvakeskuksen sivuilta saat tietää lisää, kun klikkaat alla olevaa painiketta.