Puumala tarjoaa upeita luontoelämyksiä ympäri vuoden

Luontoloma täynnä mahdollisuuksia

Luontoloma täynnä mahdollisuuksia

Tässä sinulle joukko ehdotuksia luontolomaasi varten:

 1. Tutustuminen lähiympäristöön: Nestorin ja norpan tarina ja patsaat, Nestorinrannan teemapolut, Lintusalon kylän kävelyreitit
 2. Päivä Rokansaaressa: kanootilla, soutu- tai moottoriveneellä 3 km päähän upean Rokansaaren hiekkarannalle, josta voi tehdä patikointiretken saaren pohjoispään grillikatokselle ja I maailmansodan aikaisille juoksuhaudoille. Vuokraa vene tai kanootti (linkki vuokraamon sivulle).
 3. Melontaretki Rokansaaren lampilabyrinttiin. Rokansaaressa on 6 lammen labyrintti, jonne pääsee kanootilla saaren eteläisimmän kärjen itäpuolelta uomaa pitkin. Vuokraa kanootti tai kajakki (linkki vuokraamoon)
 4. Päivä Norppapolulla: 13 km hieno luontopolku Saimaan kallioisia ja hiekkaisia rantoja pitkin.
 5. Melontaretki lähistön norppamaisemiin (norpan voi nähdä kevätkesällä tyynenä ja aurinkoisena päivänä kivellä).
 6. Pyöräretki tavallisella tai sähköpyörällä Säkkimäen näköalapaikalle ja laavulle 7 km päähän ja takaisin. Vuokraa pyörä (linkki vuokraamoon).
 7. Pyöräile Puumalan saaristoreitti, 60 km, (linkki visitpuumalan sivulle). Osta lauttalippu matkahuolto.fi tai varaa venetaksi vesistöylitykseen (linkki venetaksin tuotesivulle).
 8. Geokätköpäivä. Etsi tämän saariston geokätköt. Niitä on paljon.
 9. Kalaretki lähivesille. Lietvedestä nousee etenkin haukea, ahventa ja kuhaa. Vuokraa vene ja kalastusvälineet (linkki vuokraamoon). Virvelöintiä varten tarvitset valtion kalastusluvan. Osta se täältä.
 10. Tuulastusretki tyynille lähivesille illan pimeydessä elokuusta jäiden tuloon asti. Jo pelkkä nukkuvien kalojen ja rapujen katselu on hieno elämys. Vuokraa vene ja välineet (linkki vuokraamoon).
 11. Retki Liehtalanniemen museotilalle ja luontopolulle Niinisaareen. Liehtalan Jallusta kertovan kirjasen voit lukea Nestorinrannassa. Kysy henkilökunnalta.
 12. Auto- ja patikointiretki Saimaa Geopark -kohteisiin KummakivelleSammalsillalle ja Härkävuorelle
 13. Auto- ja patikointiretki TupavuorelleRakokiville ja Loketon onkaloon.

Varaa majoitus majoitussivultamme. Vuokraa välineet ja puitteet vuokraamon sivuilta.

Nestorinrannan teemapolut

Nestorinrannan alueella on 4 erilaista 1–2,6 km pituista teemapolkua. Polkujen lähtöportti on pellon ja metsän rajassa lähellä päärakennusta. Hyvinvointipolulle pääsee myös lauttarannasta rantapolkua pitkin. Polut kulkevat epätasaisessa maastossa ja märkinä vuodenaikoina poluilla voi paikoin olla vettä. Varustaudu siis sen mukaisin jalkinein.

Metso-hyvinvointipolku

Metso-hyvinvointipolun (2,6 km) on suunnitellut Tapio Oy 2016. Polun varrella on tehtävätauluja, joissa on vinkkejä siitä, miten metsä auttaa sinua vapautumaan stressistä. Usein metsän hyvinvointivaikutuksista saa eniten irti, kun kiertää polun yksin. Ks.lisää esim. Luken sivuilta.

Lasten luontopolku

Lasten luontopolku (1 km) tekee lenkin kangasmaastossa. Matkan varrella on värikkäitä linnunpönttöjä, joissa on tehtäviä. Yksi tehtävistä koskee koiraa, joka on mukana keskikesän opastetussa, maksullisessa retkessä.

Mytologiapolku

Mytologiapolku (1,2 km) lähtee navettakahvilan salista ja päätyy metsän kautta lettubaariin sisälle. Matkan varrella on tauluja, joissa kerrotaan vanhoista luontoon liittyvistä uskomuksista, kuten siitä, mitä tekemistä pyyllä on maailmanlopun kanssa.

Mytologiapolku on oikeastaan hiukan levinnyt Nestorinrannan alueelle muuallekin kuin polun varteen. Esimerkiksi päärakennuksen pihassa on uskomuksiin liittyviä tärkeitä puita ja lintuja. Tutki ja nauti!

Jääkauden jäljillä

Reilut 11 000 vuotta sitten Suomi oli jään peitossa. Kun jää alkoi sulaa, se vetäytyi luoteeseen. Eniten jäätä oli Pohjanlahdella ja vähiten laidoilla, kuten täällä Kaakkois-Suomessa. Kun maa vapautui jään painosta, se alkoi kohota, nopeimmin Merenkurkussa, jossa painoa oli ollut eniten.

Sillä on ollut valtava vaikutus Saimaaseen ja sen edeltäjiin. Tämän noin 1,5 km pitkän polun varrella kerrotaan Saimaan tarina. Opit myös näkemään luonnossa jääkauden jättämiä jälkiä.

Koe Puumalan eri vuodenajat