Puumala tarjoaa upeita luontoelämyksiä ympäri vuoden
Hiihtämään Lintusaloon
Hyvinä lumitalvina Lintusalossa pääsee hiihtämään. Parhaimmillaan latuja on metsässä ja pelloilla noin 10 km ja jäällä vähintään saman verran.
Laduille pääsee esimerkiksi Nestorinrannan pihasta. Pellolla latu haarautuu siten, että oikeanpuoleinen menee naapurikylään Kauppilaan ja takaisin (n. 4-5 km) ja vasemmanpuoleinen Lintusalon pohjoispäähän Hietalahteen ja takaisin (n. 4 km).
Jos jäällä ei ole vettä, jäätä pitkin pääsee hiihtämään Nestorinrannan lauttarannasta Lintusalon pohjoispään ympäri Kauppiaanrantaan asti ja siitä hiukan eteenkin päin. Matkan varrella on Soukanniemen retkipaikka, jossa on huussi ja nuotiopaikka polttopuineen.
Ladut tehdään talkootöinä, joten joka päivä niitä ei pystytä kunnostamaan. Tarkista siis vaikka Nestorinrannasta, mikä on latujen kunto kulloinkin.
Ankkurilohko
Nestorinrannan teemapolut
Nestorinrannan alueella on 4 – 5 erilaista 1–2,6 km pituista teemapolkua. Pääpolkujen lähtöportti on pellon ja metsän rajassa lähellä päärakennusta. Hyvinvointipolulle pääsee myös lauttarannasta rantapolkua pitkin. Lauttarannasta lähtee myös vajaan kilometrin pituinen Metsänhaltijan kierros, joka käy Metsänhaltijan majalla ja vie sieltä Mytologiapolulle ja sitä pitkin takaisin rantaan. Kierros on sen verran uusi, ettei se näy kartassa.
Polut kulkevat epätasaisessa maastossa ja märkinä vuodenaikoina poluilla voi paikoin olla vettä. Varustaudu siis sen mukaisin jalkinein. Talvella voit halutessasi vuokrata Nestorinrannasta lumikengät.
Metso-hyvinvointipolun (2,6 km) on suunnitellut Tapio Oy 2016. Polun varrella on tehtävätauluja, joissa on vinkkejä siitä, miten metsä auttaa sinua vapautumaan stressistä. Usein metsän hyvinvointivaikutuksista saa eniten irti, kun kiertää polun yksin. Lue lisää metsän hyvinvointivaikutuksista Duodecim-lehden artikkelista.
Lasten luontopolku (1 km) tekee lenkin kangasmaastossa. Matkan varrella on värikkäitä linnunpönttöjä, joissa on tehtäviä.
Talveksi pöntöt otetaan pois, mutta vapusta marraskuulle ne ovat paikoillaan.
Mytologiapolku (1,2 km) lähtee päärakennuksen ruokasalista ja päätyy metsän kautta lettubaariin sisälle. Matkan varrella on tauluja, joissa kerrotaan vanhoista luontoon liittyvistä uskomuksista, kuten siitä, mitä tekemistä pyyllä on maailmanlopun kanssa.
Mytologiapolku on oikeastaan hiukan levinnyt Nestorinrannan alueelle muuallekin kuin polun varteen. Esimerkiksi päärakennuksen pihassa on uskomuksiin liittyviä tärkeitä puita ja lintuja. Mytologiapolulta on pisto Metsänhaltijan majalle, jossa on tarinoita metsänhaltijoista ja jossa voi hiljentyä lasten kanssa eläinsatujen maailmaan.
Tutki ja nauti!
Reilut 11 000 vuotta sitten Suomi oli jään peitossa. Kun jää alkoi sulaa, se vetäytyi luoteeseen. Eniten jäätä oli Pohjanlahdella ja vähiten laidoilla, kuten täällä Kaakkois-Suomessa. Kun maa vapautui jään painosta, se alkoi kohota, nopeimmin Merenkurkussa, jossa painoa oli ollut eniten.
Sillä on ollut valtava vaikutus Saimaaseen ja sen edeltäjiin. Tämän noin 1,5 km pitkän polun varrella kerrotaan Saimaan tarina. Opit myös näkemään luonnossa jääkauden jättämiä jälkiä, kuten kuvassa näkyvän drumliinin. Saat myös tietää, miten ne ovat syntyneet.
Metsänhaltijan majaa vartioivat eläimet ja pyhä koivu. Maja sijaitsee metsässä lähellä rantaan johtavaa tietä. Myös Mytologiapolulta sinne on polku.
Metsänhaltijan maja on hiljentymispaikka lapsiperheille ja muillekin saduista ja vanhoista luontoon liittyvistä uskomuksista kiinnostuneille.
Majan seinillä on tarinoita metsänhaltijoista ja arkusta löytyy satu- ja tietokirjoja eläimistä. Niitä voi lukea omaksi ilokseen tai lapsille. Kirjat on tärkeä palauttaa arkkuun, jotta sää ei niitä runtele. Talveksi arkku joudutaan ottamaan pois.
Eläimet on veistänyt veistotaiteilija Leo Löppönen Puumalan Partalansaaren verstaassaan.
Nestorinrantaan johtavan saaristotien varrella on upea, palkittu Norppapolku. Polun varrella on 100 neliön laavu, jossa voi paistaa makkaraa ja huilata.
Nestorinrannasta polulle on saaristotietä pitkin noin 20 km. Sen lähin kieppi on noin 5 km päässä lossilta Puumalaan päin.
Polku on kaikkiaan 13 km, mutta se koostuu kolmesta 3-5 km kiepistä, joista jokaisen voi kiertää erikseen.
Katso visitpuumalan sivuilta kartta ja lisätietoa.
Luontoloma täynnä mahdollisuuksia
Ehdotuksia luontolomallesi
- Tutustu kävellen lähiympäristöön: Nestorin ja norpan tarinaan ja patsaisiin, Nestorinrannan teemapolkuihin, Lintusalon kylän kävelyreitteihin
- Vietä päivä Rokansaaressa: kanootilla, soutu- tai moottoriveneellä pääset 3 km päähän upean Rokansaaren hiekkarannalle, josta voit tehdä patikointiretken saaren pohjoispään grillikatokselle ja I maailmansodan aikaisille juoksuhaudoille. Vuokraa vene vuokraamostamme.
- Tee melontaretki Rokansaaren lampilabyrinttiin. Rokansaaressa on 6 lammen labyrintti, jonne pääsee kanootilla saaren eteläisimmän kärjen itäpuolelta uomaa pitkin. Vuokraa kanootti tai kajakki vuokraamostamme.
- Lähde koko päiväksi suositulle Norppapolulle: polku on 13 km pitkä hieno luontopolku Saimaan kallioisia ja hiekkaisia rantoja pitkin. Polun varrella on 100 neliön laavu, jossa voit syödä eväitä. Voit myös kiertää vain osan polusta, sillä polku on jaettu kolmeen kieppiin, joihin jokaisesta on pääsy tieltä. Pääset polulle ajamalla n. 20 km Nestorinrannasta Puumalaan päin lossin toiselle puolelle.
- Toukokuussa suosittelemme, että lähdet aurinkoisena ja tyynenä päivänä melontaretkelle lähistön norppamaisemiin. Näet melko varmasti saimaannorpan kivellä köllöttelemässä. Saat Nestorinrannasta kiikarit mukaan.
- Lähde pyöräretkelle tavallisella tai sähköpyörällä Säkkimäen näköalapaikalle ja laavulle 7 km päähän ja takaisin. Pyörän voit vuokrata vuokraamostamme..
- Pyöräile Puumalan saaristoreitti, 60 km. Osta lauttalippu matkahuolto.fi tai varaa Nestorinrannasta venetaksi vesistöylitykseen.
- Pidä Geokätköpäivä. Etsi tämän saariston geokätköt. Niitä on paljon.
- Lähde kalaan lähivesille. Lietvedestä nousee etenkin haukea, ahventa ja kuhaa. Vuokraa vene ja kalastusvälineet vuokraamosta. Virvelöintiä varten tarvitset valtion kalastusluvan. Osta se täältä.
- Elokuun ja syksyn pimeinä iltoina kannattaa tehdä tuulastusretki tyynille lähivesille. Jo pelkkä nukkuvien kalojen ja rapujen katselu on hieno elämys. Vuokraa vene ja muut välineet, kuten valonheitin vuokraamostamme.
- Tee retki Liehtalanniemen museotilalle ja luontopolulle Niinisaareen. Liehtalan Jallusta kertovan kirjasen voit lukea Nestorinrannassa. Kysy henkilökunnalta.
- Lähde auto- ja patikointiretkelle Saimaa Geopark -kohteisiin Kummakivelle, Sammalsillalle ja Härkävuorelle
- Lähde auto- ja patikointiretkelle Tupavuorelle, Rakokiville ja Loketon onkaloon.